< Start || Du är här: Vägen + Var aktiv + Rydebacke-klipp

Rydebacke-klipp

Nedan ett klipp ur Lantliv nr. 2-2009 med 12 kriterier för ekobyar enl boverket.

I Rydebacke ekoby bara några mil utanför Göteborg har invånarna en gemensam dröm: att leva helt i samklang med naturen. Varje hus är unikt och många är byggda av återvunnet material.

AV MARIE FLODIN FOTO ULF BERGLUND (Lantliv 2-2009)

SYBILLE BRONDER bor med sambo och tre barn i ett av husen i Rydebacke by. Husets tidigare ägare var goda vänner till hennes sambo och när de var och hälsade på i huset blev det kärlek vid första ögonkastet. Sybille stod och tittade på alla härliga former och tänkte att hon också skulle vilja ha ett så fantasifullt hus.

— För fyra år sedan hörde vi att våra vänner skulle sälja sitt hus här. Vi kände att vi måste åka och titta — och det kändes helt rätt. Inom två veckor hade vi bestämt oss för att köpa.

Det bor runt 30 människor i Rydebacke ekoby. Här finns ett flerfamiljehus och sex villor och ett hus till är på gång. De flesta husen är isolerade med ekofiber, som består av returpapper, och målade med slamfärg. Många har solfångare för att komplettera uppvärmningen. Två av husen har frånluftsvärmeväxlare, medan resten eldar med ved eller pellets.

Marken hörde tidigare till Gunnagård, där Gunnar Niklasson, Kravodlare och mjölkbonde, bor. Gunnar Niklasson har ett stort engagemang i byn. Han äger flerfamiljshuset och har ett nära samarbete med invånarna, som samverkar för att köpa ekologiska varor.

Sybille tycker att det är härligt att bo i ekobyn. Inte minst för att grannarna är fantastiska — här håller man ihop och gör saker till sammans.

 

Vill du veta mer om ekobyar?

För närvarande finns det upp emot 20 fungerande ekobyar Sverige. Ekobyarna ligger spridda över hela landet, från Övertorneå i norr till Malmö söder. De är inte exakt lika. Sätten att värma husen och att rena dricks- och avloppsvatten är olika från by till by. En del av byarna består av villor, andra av flerfamiljshus. Eller så består den av kollektivhus. Oavsett hur ekobyn ser ut är den typiske ekobybon en miljömedveten person som vill leva resurssnålare i en trevlig miljö och med nära kontakt med sina grannar.

Ekobyar - för ekologisk och social hållbarhet finns globala länkar.

http://www.rydebacke.nu hittar du mer information om Rydebacke ekoby.

http://www.ekoby.org finns en rapport om nio svenska ekobyar. Texten är på engelska.

 

Rydebackes grundidé är att inte ta mer från jorden än vad man ger tillbaka. Husen byggs så ekologiskt som möjligt. Många av dem är byggda av återvunnet material. Även Sybilles hus är delvis byggt så. De vackra, oljade golvtiljorna är till exempel återvunna och alla dörrar och fönster kommer från en liten by, Sätila. Fönstren i Sybilles hus är 100 år gamla!

I köket står en vedspis som värmer upp det vattenburna värmesystemet. På taket sitter solfångare. Från mars till slutet av september ger solen så mycket värme att de inte behöver elda så mycket.

Mot söderfasaden löper en rymlig glasveranda där Sybille odlar tomat och gurka. Man kan säga att glasverandan fungerar som en passiv solfångare och som en sluss mellan ute och inne, vilket minskar energiförbrukningen i huset.

— Tack vare glasverandan behöver vi inte ha golvvärmen på i hallen, förutom kanske under årets kallaste veckor. Tidigare fick vi ha den på redan i oktober, säger Sybille.

Huset är isolerat med halmbalar och har träfasad. Invändigt är väggarna putsade med en kalk- och gipsblandning.

— På sommaren känns det som att vara i Provence, med ljuset och de tjocka väggarna.

Sybilles hus är byggt i flera etager. Från köket leder en trappa upp till övervåningen där sovrummen ligger. En halvtrappa leder ner till vardagsrummet, där ljuset flödar. Här har Sybille ert stort akvarium — istället för TV.

Alla hushåll i byn har urinseparerande toaletter. Man ska själv ta hand om BDT-vattnet (bad, dusch, tvätt, det så kallade gråvattnet). Urinen går däremot till två stora urintankar. Dem tömmer bonden regelbundet och använder innehållet till att gödsla med.

I ett annat hus bor Dagfinn Hotvedt, som är pensionär, tillsammans med sin fru Marianne. De flyttade in i en av lägenheterna i byns flerfamiljshus när det stod färdigt 1997, men började snart planera för att bygga sitt eget hus. 2004 kunde de äntligen flytta in i det nybyggda huset.

Dagfinn kommer ursprungligen från Norge, från ett landskap liknande det här. Här trivs han.

— Här bor människor som vill bo lantligt och som är beredda att hjälpa varandra. Man arbetar tillsammans och har gemensamma arbetsdagar.

Dagfinns och Mariannes hus har gräs på taket, som stugorna i de norska fjällen har.

— Jord på taket innebär ett termiskt trögt system som jämnar ut temperaturväxlingarna. Därför borde det rimligtvis bli mindre risk för mögel på kallvinden. Och eftersom vi ockuperar marken lyfter vi upp den på taket i stället.

 


Uppdat.. 2012-02-04||  Länka gärna till oss på www.RainbowEdu.se || meddela oss @RainbowEdu.se till: info
"In all our deliberations we must consider the impact of our decisions on the next seven generations" - from the Great Law of the Iroquois Constitution